انوع پر فشاری خون
انوع پر فشاری خون
فشار خون بطور طبیعی در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا میرود، اما فردی که دچار بیماری فشار خون بالا است، به هنگام استراحت نیز فشار خونش بالاتر از حد طبیعی است.
رژیمهای نادرست غذایی ، مصرف زیاد غذاهای چرب و پرنمک ، بیتحرکی و زندگی ماشینی از جمله عوامل مستعد کننده برای ابتلا به بیماری پرفشاری خون است.
پرفشاری خون به دو گروه پرفشاری اولیه یا پرفشاری ثانویه دسته بندی می شود. حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد از موارد از نوع پرفشاری اولیه هستند و به این معنی که هیچ دلیل پزشکی مشخصی برای آن وجود ندارد. ۵ تا ۱۰ درصد دیگر از نوع پرفشاری ثانویه هستند که شرایط تأثیرگذار بر کلیهها، شریانها، قلب یا دستگاه غده درونریز باعث ایجاد آن میشوند.
پرفشاری خون اولیه
پرفشاری اولیه (اساسی) شایعترین نوع پرفشاری خون است که ۹۰ تا ۹۵ درصد از کل موارد پرفشاری خون را شامل میشود.
تقریباً در تمام جوامع معاصر، فشار خون با افزایش سن بالا میرود و خطر ابتلا به پرفشاری خون در سنین بالاتر قابل توجه است. پرفشاری خون ناشی از یک فعل و انفعال پیچیده بین ژنها و عوامل محیطی است. ژنهای معمولی بی شماری با اثرات ناچیز بر فشار خون و همچنین برخی ژنهای نادر با اثرات شدید بر فشار خون شناسایی شدهاند، اما اساس ژنتیکیِ پرفشاری خون هنوز به قدر کافی درک نشدهاست.
احتمال افزایش فشار خون در صورت وجود سابقه خانوادگی و فامیلی بیشتر است. داشتن فشار خون بالا در آمریکایی های آفریقایی تبار بیشتر از سفید پوست ها دیده می شود.
عوامل محیطی متعددی بر فشار خون تأثیر میگذارند.
عواملی که در روش زندگی منجر به کاهش فشار خون میشوند عبارتند از کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی، افزایش مصرف میوه و فراوردههای کم چرب، ورزش، کاهش وزن و کاهش مصرف الکل نیز میتواند به کاهش فشار خون کمک کند.
نقش احتمالی عوامل دیگر نظیر استرس، مصرف کافئین و کمبود ویتامین دی چندان روشن نیست. مطالعات اخیر نیز شرایطی در اولین سالهای زندگی (نظیر وزن کم در زمان تولد، سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری و عدم تغذیه با شیر مادر) را به عنوان عوامل خطر در پرفشاری خون اولیه در افراد بالغ ذکر کردهاند. با این حال، مکانیسمهایی که این شرایط را به پرفشاری خون در افراد بالغ ربط میدهند هنوز ناشناختهاند.
پرفشاری خون ثانویه
پرفشاری خون ثانویه از یک دلیل قابل تشخیص ناشی میشود. بیماریهای کلیوی شایعترین دلایل فرعیِ پرفشاری خون میباشند. همچنین پرفشاری خون میتواند ناشی از بیماریهای غده درونریز نظیرسندرم کوشینگ، پرکاری تیروئید، کمکاری تیروئید، آکرومگالی، سندرم کان یا هیپرآلدوسترونیسم، پرکاری پاراتیروئید و فئوکروموسیتوما باشد.دلایل دیگر پرفشاری خون ثانویه عبارتند از چاقی، وقفه تنفسی در خواب، بارداری، کوآرکتاسیون آئورت، مصرف بیش از حد شیرینبیان و داروهای تجویزی خاص، داروهای گیاهی و داروهای غیرمجاز.
فشار نبض (اختلاف بین فشار خون سیستولی و دیاستولی) در افراد مسنی که مبتلا به پرفشاری خون هستند مکرراً بالا میرود. این وضعیت میتواند به صورت بالا بودن غیر طبیعیِ فشار سیستولی و نرمال یا پایین بودنِ فشار دیاستولی باشد. این حالت را پرفشاری خون سیستولی ایزوله مینامند. فشار نبض بالا در افراد مسن تری که مبتلا به پرفشاری خون یا پرفشاری خون سیستولی ایزوله هستند، با افزایش سختی شریانی تشریح میشود که بهطور بارز با افزایش سن در ارتباط بوده و ممکن است با فشار خون بالا بدتر شود. در مقالات بعدی به بررسی مشروح فشار خون در سالمندان خواهیم پرداخت.
درقسمت بعدی این مقاله شما را با عوارض فشارخون بالا آشنا خواهیم کرد.
فشار خون بالا (قسمت دوم)



خانه سالمندان حضرت فاطمه زهرا(س) شهرستان نیشابور، با بیش از نود مادر سالمند ساکن در این موسسه خیریه، آماده پذیرش مادران عزیز از سراسر کشور می باشد.