کرونا ویروس و سالمندان
کرونا ویروس و سالمندان
این روزها ویروس کورنا کابوسی وحشتناک برای همه شده است و راه های پیشگیری از آن را همه ما به خوبی می دانیم و همچنین می دانیم که این ویروس به هیچ گروه سنی رحم نمی کند و همه ممکن است میزبان این ویروس باشند. تنها چیزی که در بین افراد متفاوت است میزان و شدت بیماری است. برخی فقط ناقلند برخی علایم خفیف دارند و برخی هم متاسفانه بعد از دوره سخت بیماری می میرند. گفته می شود که بیشترین مرگ و میر این بیماری در گروه میانسالان وسالمندان و گروه هایی از افراد است که نقص سیستم ایمنی دارند و یا به یک بیماری زمینه ای ماننددیابت مشکلات قلبی و ریوی مبتلا هستند. اما آنچه تا کنون شاهد بودیم این ویروس قربانیان خود را از بین سنین جوان و حتی نوجوان هم انتخاب کرده است. حدود نیمی از جمعیت جهان به دلیل فرار و پیشگیری از ابتلا به کرونا خانه نشین شده اند و احتمالا دورۀ اجباریِ ماندن در خانهها در برخی از کشورها برای چند ماه ادامه یابد. این کار بویژه برای افراد سالمند ضروریست تا احتمال آلودگی آنها به این ویروس به حداقل برسد.
اگرچه چنین انزوایی به هر شکل که اجرا شود به سالمندان کمک میکند تا از خود در مقابل این ویروس مرگبار محافظت کنند، اما سازمانهای فعال در امور بشردوستانه دربارۀ آسیبهای جسمی و روانی حاصل از این انزوا بر سالمندان نیز هشدار دادهاند.
چگونه می توان به گروه سالمندان کمک کرد؟ سوالی که همه ما که در خانه سالمند داریم هر روز از خود می پرسیم. در ادامه به چند راهکار که از سوی سازمانهای بینالمللی و موسسات خیریه پیشنهاد شده، اشاره میشود:
۱– اطمینان حاصل کنید که آیا سالمندانی که در اطراف شما هستند چیزهایی که نیاز دارند را در اختیار دارند؟
برای آنکه مطمئن شوید سالمندانی که خویشاوند شما هستند یا در همسایگی شما زندگی میکنند آنچه را که نیازمندند در اختیار دارند، چند راهکار ساده وجود دارد. مثلا قبل از خروج از خانه برای انجام خریدهایتان با آنها تلفنی تماس بگیرید و برخی اقلام مورد نیازشان را تهیه کنید. می توانید آمادگی خود را برای انجام خریدهایشان به آنها اطلاع دهید. این کار کمک بزرگی به آنهاست و به این ترتیب آنها کمتر مجبور خواهند شد خانههایشان را ترک کنند و خود را در معرض خطر آلودگی قرار دهند. البته حتما در نظر داشته باشید که برای انجام این کمک نیز باید به توصیههای بهداشتی توجه کرد تا ناخواسته باعث آلوده شدن سالمندان به ویروس کرونا نشد. مثلا وارد خانههای آنها نشوید بلکه بستۀ خرید را پشت در خانههایشان بگذارید تا به این ترتیب احتمال انتقال ویروس به آنها را به حداقل برسانید.
۲– سالمندان را تشویق کنید تا از روشهای ارتباط دیجیتالی بیشتر استفاده کنند.
این روزها تعاملات چهره به چهره کمتر و در مقابل ارتباطات دیجیتالی بیشتر است. سالمندان را تشویق کنید تا از این طریق با فرزندان و اطرافیان خود تماس بگیرند. این ارتباطات هم از طریق تلفن توصیه میشود و هم ارتباطات آنلاین مثلا از طریق واتساپ و اسکایپ و…
۳– سالمندان را تشویق به حرکت و انجام فعالیت فیزیکی کنید.
یکی از خطراتی که افراد سالمند را پس از انزوای طولانی در خانهها تهدید میکند، کاهش فعالیتهای فیزیکی و درنهایت به خطر افتادن سلامت جسمی آنهاست. تشویق سالمندان به داشتن فعالیت فیزیکی روزانه حتی در داخل چهاردیواری خانه، بسیار ضروری است. دقت کنید که فعالیت فیزیکی در نظر گرفته شده برای سالمندان سرگرم کننده باشد تا آنها به انجام روزانه آن تشویق شوند.
همچنین آنها را تشویق کنید تا ارتباطشان را با طبیعت حفظ کنند، این کار میتواند پرورش گل باشد یا باز کردن پنجره و تماشای پرندگان.
۴– با شیوهای «جدید» به ارتباطات بین فردی ادامه دهید.
اگر همسایه سالمند در نزدیکی خود دارید که از مسیر پنجره یا بالکن میتوانید با او حرف بزنید، زمانی از روز را به این کار اختصاص دهید. روی بالکن بیایید و از فاصلۀ دور با او هم صحبت شوید تا ساعت طولانیِ تنهایی زودتر به سرآید.
۵– در صورت امکان در فعالیتهای داوطلبانه برای کمک به سالمندان شرکت کنید
با وجود تداوم شیوع کرونا، موسسات خیریه بسیاری هستند که همچنان به همکاری نیروهای جوان و داوطلب نیاز دارند. اگر از شرایط جسمی خوبی برخوردارید و به اندازۀ کافی وقت آزاد دارید، به این گروههای خیریه بپیوندید و با این روش بطور سازماندهی شده به سالمندان کمک کنید. این کمکها شامل خرید برای سالمندان، تحویل بستههای خرید به آنها، ضدعفونی کردن محل سکونت سالمندان، کنترل وضعیت سلامت و حتی پخت و پز برای آنها میشود.در صورت نداشتن فرصت یا شرایط جسمی مناسب، میتوانید به موسسات خیریۀ فعال در امور سالمندان کمکهای مالی خود را اهدا کنید.
۶– سالمندان را نترسانید
در انتشار اخبار دقت کنید و سالمندان را نترسانید. به یاد داشته باشید که ممکن است در میان خوانندگان مطالب شما، افرادی تنها و منزوی وجود داشته باشند که اکنون در وضعیت شیوع هرچه بیشتر ویروس کرونا روزهای سخت و توأم با هراسی را بگذرانند.مهربان باشید و به جای هراس، به آنها مشاوره دهید. از پخش کردن شایعات خودداری کنید و به کمک ابزار نوین ارتباطات، به سالمندان و افراد آسیب پذیر پیشنهاد کمک بدهید.
و در نهایت اگر از سلامت خود اطمینان دارید و مطمئن هستیدکه ناقل نیستید و خودتان نیز در قرنطینه خانگی به سر می برید و احتمال سرایت ویروس را به حداقل ممکن رسانده اید می توانید پدر و مادر سالمند خود را در خانه خود نگهداری کنید تا هم آنها تنها نباشند و هم شما بتوانید راحت تر از آنها در این زمان نگهداری کنید.
خانه سالمندان حضرت فاطمه زهرا(س) نیشابور با بیش ۹۵ مادر سالمند تحت پوشش، تا کنون با رعایت کامل موازین و مقررات بهداشتی و قرنطینه کامل به لطف و یاری خدا توانسته است مادران سالمند ساکن در این مرکز را از ویروس مرگبار کرونا دور نگه دارد و مادران عزیز با بیش از ۵۰ روز از شروع شیوع این بیماری در صحت و سلامت کامل هستند. این مرکز به صورت مرتب و روزانه اتاق ها و تمامی وسایلی که در معرض تماس با مددجویان سالمند هستند و همچنین فضای باز مرکز را ضدعفونی می نماید.