
آلزایمر (قسمت ششم)
عوامل موثر بر ابتلا به بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر هم مثل خیلی از بیماریها یك عامل دقیق و مشخص ندارد و عوامل متعددی از جمله وراثت، پیری، تغذیه ناسالم، كمبود فعالیتهای ذهنی، انزوا و نداشتن فعالیتهای اجتماعی، استرسها و فشارهای روحی – روانی، صدمه به سر، آلایندهها، شیوه زندگی ناسالم، چاقی و كمتحركی، بالابودن مزمن و مداوم قند، چربی و فشارخون در بروز آن موثر شناخته شدهاند. ذکر این نکته ضروری است که اگرچه یکی از عوامل موثر در ابتلا به بیماری آلزایمر وارثت است اما این به این معنا نیست که اگر پدر یا مادری به آلزایمر مبتلا باشند، حتما فرزندان آنها هم دچار این بیماری خواهند شد چون با توجه به بقیه عوامل خطرساز میتوانیم برای سلامت جسمی و ذهنی خود قدم برداریم و برای پیشگیری از آلزایمر كاری بكنیم.

راهی برای پیشگیری هست؟راه پیشگیری قطعی از آلزایمر وجود ندارد اما هر كاری كه برای از بین بردن یا كاهش عوامل خطرساز انجام دهیم، نه فقط در جلوگیری از آلزایمر بلكه در پیشگیری از خیلی بیماریها موثر است.
کسانی که مبتلا به آلزایمر یا دمانس می شوند قسمت هایی از مغزشان از بین می رود، اما قسمت های سالم مغزشان به فعالیت خود ادامه می دهد . اگر این افراد اشتغال یا فعالیت فکری داشته باشند قسمت های سالم مغزشان بزرگ تر شده و اطلاعات در آن قسمت ها ذخیره می شود و علائم آلزایمر را تا سال ها به تعویق می اندازند . در واقع، آلزایمر در کسانی که تا سالمندی به کار روزانه خود ادامه می دهند شیوع و شدت کمتری دارد. طبق پژوهشهای انجام شده، راهكارهای ساده و مفیدی وجود دارد كه ضمن حفظ سلامت عمومی به «سلامت مغز» نیز کمک میکنند؛ راهکارهایی مانند تغذیه سالم(رژیم غذایی سالم شامل مصرف روزانه سبزی و میوه و کاهش مصرف چربیهای اشباع به علاوه مصرف مناسب مواد غذایی حاوی ویتامینهای «آ، سی و ای» یکی از راههای مهم پیشگیری از آلزایمر است)، فعالیت ذهنی و جسمی و اجتماعی، آرامش روانی، محافظت سر از هرگونه ضربه یا صدمه، جلوگیری و درمان بهموقع عوارض بالا بودن قند و چربی و فشارخون، كنترل آلایندهها، داشتن شیوه زندگی سالم و معاینههای دورهای. با توجه به عوامل خطرساز یادشده، هیچكس نمیتواند ادعا كند كه در برابر این بیماری كاملا مصون است. به هر حال برای داشتن زندگی بهتر باید بخواهیم و بدانیم تا بتوانیم سالم بمانیم.
گروه خونی افراد میتواند در ابتلای آنها به بیماریهای زوال شناختی مانند آلزایمر تأثیرگذار باشد. افراد دارای گروه خونی O از ماده خاکستری بیشتری در مغز خود نسبت به گروههای خونی A ,B و AB برخوردارند که این امر به حفاظت در برابر بیماریهایی مانند آلزایمر کمک خواهد کرد. دارندگان گروه خونی O از ماده خاکستری بیشتری در بخش خلفی مخچه برخوردارند. در مقایسه، افراد با گروههای خونی A, B یا AB دارای حجم کوچکتری از ماده خاکستری در مناطق تمپورال و لیمبیک مغزاز جمله هیپوکامپ چپ هستند که یکی از نخستین بخشهایی از مغز است که در اثر آلزایمر، آسیب میبیند.